Rig på sult / fattig på appetit

Statens nye uddannelsesloft (1. januar 2017)

Normalt går jeg ikke særlig meget op i lovændringer og reformer osv. osv, men jeg bliver lige nødt til at kommentere på hvor dumt det her er.

For lige at slå det fast: ja, det er selvfølgelig spild af penge og ressourcer når man som studerende tager en uddannelse uden grund. Altså hvis man virkelig ikke bruger uddannelsen efterfølgende. Men jeg tror virkelig antallet af personer som gør netop dét er minimalt.

Jeg er igang med en bachelor og der er flere på mit studie som allerede har færdiggjort en anden bachelor. De har i løbet af deres forrige bachelor, af den ene eller den anden grund, skiftet mening og har valgt at følge en anden vej i livet. Det sker. Heldigvis. At sidde fast på en uddannelse eller i en branche som man ikke har hjertet med i, er noget jeg ikke vil ønske for nogen.

Jeg har selv oplevet at være et sted arbejdsmæssigt som alligevel ikke var mig og jeg havde heldigvis mulighed for at ændre på det dengang.

Igen; ja, det er spild af ressourcer og penge. Og hvad så? Det er der mange ting i det offentlige system der er og jeg vil vædde med der er andre ting man fokuserer på at løse, som ikke rammer tusindvis af unge studerende som ikke lige har kortlagt hele deres liv endnu.

For det er jo dét uddannelsesloftet lægger op til. Ingen fortrydelsesret. Der er kun én vej og det er frem, uanset om vejen ender et sted du har lyst til at være.

Derudover, så rammer uddannelsesloftet også de studerende som bevidst har valgt en given uddannelse for at kunne bruge den til at komme ind på dén uddannelse de virkelig ønsker. Mennesker som arbejder målrettet mod at komme ind på deres drømmeuddannelse. I mine øjne er det virkelig dem som fortjener at blive optaget. I stedet bliver de straffet med at være låst fast på en uddannelse som de reelt set ikke kan bruge til noget.

Og ja, jeg er godt klar over at det er finansieringen af uddannelse nr. 2 som staten ikke vil være med til, men lad os lige være ærlige; det vil blive en kæmpe barriere og det vil udelukke størstedelen af dem som ønsker at tage en anden uddannelse på samme niveau.

Lad nu være med at gøre Danmark til at samfund som regner med, at man som ung dansker ved man vil resten af sit liv. Lad der være plads til fortrydelse og lad der være plads til de engagerede, hårdtarbejdende studerende, som virkelig har arbejdet for at få et CV der kan give dem adgang til deres drømme-uddannelse (via kvote 2).

EDIT (6/12/2016):

Du kan skrive under mod lovforslaget her.

Mere info om uddannelsesloftet: (http://ufm.dk/aktuelt/nyheder/2016/slut-med-at-staten-finansierer-dobbeltuddannelser)

 

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rig på sult / fattig på appetit