Tip til kortbetaling på ferien - dkk eller lokal valuta?

5 begynderfejl jeg lavede som ny fotograf

Hvis der er noget jeg kan godt lide, så er det at lære af andres fejl. Derfor tænkte jeg, at jeg nu ville give nogle andre chancen for at lære af mine egne begynderfejl, som jeg selv begik, da jeg startede med at fotografere. Nogle af fejlene er måske ikke heeelt en begynder-“fejl”, men noget som var lidt af en øjenåbner, da jeg opdagede det  (RAW vs. JPEG afsnittet).

Jeg forstod ikke eksponeringstrekanten

Jeg læste manualen. Jeg læste guides på nettet. Jeg forstod hhv. hvad blænden, lukketid og ISO gjorde hver for sig, men jeg forstod ikke, hvordan de afhang og påvirkede hinanden. Jeg har aldrig rigtigt brugt den klassiske ‘Auto’-mode, men i starten brugte jeg kun ‘Av’-mode (hedder A på de fleste ikke-Canon kameraer). Det betød at jeg havde kontrol over blænden, men det var egentlig også det. Resten var lidt tilfældigt og det kunne også ses på mine billeder. Det var rent tilfælde hvis de blev gode.

Når man skyder i ‘Av’-mode, så styrer du blænden, men kameraet styrer lukketiden og justerer den afhængigt af hvor meget lys der er. Og hvis der ikke er særlig meget lys, så bliver lukketiden længere, hvilket betyder, at billedet bliver mere sløret, hvis du står med kameraet i hænderne. Du kan læse mere om eksponeringstrekanten her.

Lys er lys

Og med lys mener jeg lyset fra solen. I begyndelsen tænkte jeg jo mere lys jo bedre. Næ næ. Sandheden er, at middags-solen faktisk er rigtig nederen, fordi lyset kommet direkte oppefra, hvilket betyder at der kommer nogle skygger på os, som ikke er særlig flatterende. Det kan derfor virkelig godt betale sig, at vente med et fotografere til solen står lidt lavere. Hvornår det sker afhænger meget af årstiden og hvor på kloden man befinder sig. Derudover så er det også en god idé, at tænke over temperaturen i lyset – specielt fra kunstigt lys. De pærer de fleste mennesker bruger indenfor har rigtig tit en hæslig temperatur, som gør lyset (og dermed billedet) helt gult.

RAW vs. JPEG

Det er sgu da ligemeget. Er det ikke? Jo. Og nej. Det er ligemeget hvis du blot tager billeder for at huske farfars fødselsdag, men hvis du har nogen intention om at billedbehandle det du skyder, så gør dig selv den tjeneste at skyde i RAW. De fleste starter med at skyde i JPEG formatet. Det er i hvert fald standard-indstillingen på de fleste kameraer så vidt jeg husker.

Det betyder at du kan tage et billede, overføre det fra dit kamera til din computer og uploade det direkte til fx. Facebook. Det er såmænd også fint. Men man mister desværre en masse information i billedet ved at skyde i JPEG, da kameraet automatisk behandler billedet inden det bliver komprimeret til en JPEG-fil. Skyder du i RAW så sker dette altså ikke. Her bevarer du en langt større dynamisk rækkevidde rent farvemæssigt. Til gengæld kan du ikke bruge billedet før du har haft det igennem et billedbehandlingsprogram (fx Lightroom), som kan omdanne dit billede fra en RAW-fil til fx JPEG eller PNG. Hvis du fotograferer for kunsten skyld og for at få det bedst mulige billede, så skyd i RAW.

RAW vs. JPEG spørgsmålet er ret teknisk og kræver lidt mere plads at forklare helt i bund, så hvis du vil læse mere om det, så kan du gøre det her.

Alle SD hukommelseskort er da ens

Mjah. Et SD kort er vel et SD kort. Og det er jo også rigtigt nok. Men efter jeg startede med at skyde i RAW, så begyndte jeg at lægge mærke til, at mit kamera ind i mellem måtte sige fra. RAW-formattet fylder en hel del mere end JPEG-formattet, så det betyder, at kameraet skal flytte mere data fra kamera til SD-kort, hver gang der bliver taget et billede. Hvis jeg fx. tog billeder i burst-mode, så kunne jeg opleve, at mit kamera på et tidspunkt lukkede ned, indtil billederne var flyttet over på SD-kortet. Det skyldtes mit ældgamle SD-kort som er tilbage fra 2010. Skrive-hastigheden på kortet var simpelthen for lav til, at jeg kunne tage mange billeder lige efter hinanden. Efter jeg købte et helt nyt SD-kort med en højere skrive/læse-hastighed, så er jeg kommet uden om det her problem. Det kan derfor godt betale sig, at investere i et ordentligt SD-kort og ikke blot vælge det billigste.

På SD-kortene stå der hvor hurtige de er. Jeg gik fra 30 MB/s til 80 MB/s, så det er mere end en fordobling og det kan også mærkes, når jeg overfører billeder fra kamera til computer.

Hellere for lyst end for mørkt

Det her er en klassisk begynderfejl og det synes jeg selv er ret forståeligt. For det giver også mest mening i mit hovede, sådan lige umiddelbart. Men faktisk er det bedre at gøre det omvendt. Hellere tage et billede der er for mørkt, end ét der er for lyst. Hvis man tager et billede der er for lyst, så vil dele af billedet (de helt hvide) blive udbrændte. Det betyder, at der ikke er noget information tilbage i de områder af billedet, som er overeksponeret.

Disse områder vil forblive hvide, uanset hvad du gør i dit billedbehandlingsprogram. Tager du derimod et billede der er lidt mørkere end hvad du egentlig sigter efter, så ligger der stadig information i de områder, som før var udbrændte. Og så er der mulighed for, at du kan rette billedet til i dit billedbehandlingsprogram.

Jeg overeksponerede selv ofte himmelen, da jeg startede. Det betød, at himmelen var helt hvid når jeg tog billedet, selvom der rent faktisk var en masse skyer med forskellige kontraster. Det er lidt en skam, for skyer kan virkelig give et fedt touch.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tip til kortbetaling på ferien - dkk eller lokal valuta?