En kort status på hår-situationen

Har #metoo gjort mere skade end gavn?

For et par dage siden var der en historie på tv2.dk, som handlede om, at hver fjerde dansker mener, at #metoo har haft negativ betydning for, hvordan vi opfører os overfor hinanden.

Hver fjerde. Ud af en undersøgelse med 1229 respondenter. Og tre ud af fire af dem, som er negativt stemte, er mænd.

Jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket, men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg har lyst til at udspørge hver enkelt respondent, som mener #metoo har haft en negativ betydning. For jeg er helt uenig.

For hvordan kan #metoo have haft en negativ betydning? For hvem? Er det skidt, at man ikke længere lige kan nive sin kollega i røven til fredagsbar eller komme med sleske bemærkninger uden at skulle stå til ansvar?

Det er sikkert ikke helt tilfældet, men mit indtryk, at de som er negativt stemte overfor #metoo, tilsyneladende er dem, som synes den her form for krænkende opførsel er i orden. Ellers forstår jeg virkelig ikke hvordan man kan argumentere for, at “kampagnen” har haft nogen form for negativ betydning.

Og ja, nogen bruger fejlagtigt #metoo som en joke nu. Fordi de synes det er blevet for meget. Fordi de synes det er for meget, at kvinder nu står frem med deres oplevelser, selvom nogle af dem er årtier gamle.

Men mænd har i århundreder(-tusinder) været bedre stillet end kvinder. På alle vilkår. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at alt for mange kvinder har fortiet ubehagelige oplevelser, kun fordi kulturen i samfundet har været, at sådan var det bare. Smil og kom videre. Det er jo bare et kompliment.

I mine øjne er det en selvfølge at der har været (/er) en bølge af #metoo historier det seneste år. Det er jo først nu vi kollektivt accepterer at kvinder siger fra. Det er sgu da klart, at der er mange der har brug for at komme af med den tvivl og uberettiget skam, som de har båret på.

Hvis vi mænd nu bare lærte at opføre os ordentligt og respektere kvinder, så ville #metoo ikke være et problem (for det er det ikke!). Hverken nu eller i fremtiden.

I mine øjne er det et problem, som breder sig ud over hele vores kultur, så det er ikke et problem, man bare løser med den ene lovændring efter den anden. Men med tiden kan man håbe på, at den gennemsnitslige mand, får øjnene op for hvor krænkende han har tilladt sig selv og andre mænd at være. Og når han indser dét, så bærer han en del af ansvaret for, at gøre andre mænd opmærksomme på det.

Og forresten: skud ud til Mads Christensen, Føtex og hverdagssexisme.

Hvis man i Føtex anno 2018 producerer og sælger sokker med teksten “Jeg tager en bajer, bare gør rent, som du plejer”, så er der desværre nok lidt vej endnu.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En kort status på hår-situationen