Har #metoo gjort mere skade end gavn?

Besøg på Medicinsk Museion (stærke billeder)

IKKE FOR SARTE SJÆLE.

Seriøst. Hvis man ikke har det så godt med døde kropsdele i glaskrukker, så skal man altså ikke læse videre.

I fredags var jeg en tur på Medicinsk Museion, som ligger 5 minutters gang fra Kongens Nytorv. Jeg har været her et par gange efterhånden, men det er næsten lige spændende hver gang. For det er virkelig nogle sære ting de ligger inde med.

Og det er specielt udstillingen Det indsamlede menneske, som jeg synes er vild. Og ret makaber.

Udstillingen består kort fortalt af kropsdele. Og det er altså ikke bare almindelige kropsdele. Det er kropsdele, som på en eller anden måde er syge, vokser forkert eller er i en eller anden form for interessant tilstand. De har fx. alt fra afrevne fingre til sammenvoksede babyer.

Og det er nok derfor udstillingen kan virke ret voldsom, hvis man ikke er så tykhudet. For det er jo sådan set ægte, døde babyer der bliver udstillet.

Men de bliver selvfølgelig ikke udstillet blot fordi de er døde. De bliver udstillet (og oprindeligt indsamlet) fordi de var interessante for lægevidenskaben. Udstillingen strækker sig helt tilbage fra slutningen af 1700-tallet og frem til nu, så du kan nok godt forestille dig, at man for 200 år siden har været ret interesseret i fx to-hovedet babyer.

Det hele handler dog ikke kun om babyer, som er udvokset forkert. De har også eksemplarer med fx knoglekræft, knogleskørhed og rygrade som er helt sammensunkne.

Nedenunder kommer der nogle billeder, men jeg har valgt kun at vise et enkelt billede af baby-eksemplarerne, så jeg ikke spoiler hele udstillingen for jer. Og måske også for at skåne jer lidt. Jeg har endnu ikke fået børn, men jeg kan alligevel mærket det der ubehagelige det kunne have været mit barn-sug i maven, når jeg kigger på de små ansigter.

Jeg tror ikke man skal se mange krimiserier og gyserfilm for at vide, hvad det her er. Og hvis du ikke ved det, så kan jeg lige fortælle det.

Det er et obduktionsbord. Et gammelt et. I dag er jeg ret sikker på, at de bliver lavet i stål og ikke porcelæn. Men det er simpelthen her man ligger ligene, når de skal obduceres.

Så du kan nok godt gætte, hvad rillerne i bordet er til og hvorfor der er et afløb i den ene ende.

 

Som jeg husker det, så er det her et gammelt apotek. Hvorfra kan jeg ikke lige huske. Men det var virkelig flot og der var helt overvældende mange skuffer, glas og krukker.

Høresalen, som oprindeligt blev brugt til undervisningen i teoretisk og praktisk anatomi. Virkelig specielt rum.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har #metoo gjort mere skade end gavn?