Sløv lørdag

Monstera-tip: Opbinding og omplanting

monstera opbinding

Hvis du ligesom mig er den heldige ejer af en stor monstera, så ved du nok også godt at de vokser hurtigt og hurtigt får brug for opbinding. I takt med at din monstera vokser begynder den næsten også altid at hænge ud over krukken og det er helt normalt. En opbinding af planten kan ret hurtigt gøre livet nemmere for både dig og din monstera og kræver ikke særlig meget.

Som du kan se, så trækker min monstera ret meget mod venstre og en af hovedstammerne er begyndt at gro væk fra midten, så jeg burde faktisk have opbundet den tidligere.

I det her indlæg kommer det primært til at handle om opbinding af en monstera og en smule om at omplante den i en større krukke. Hvis du er interesseret i at se hvordan jeg har lavet min mospind kan du læse det her: sådan laver du din egen mospind.

Krukken er købt i Silvan og jeg mener den er 31cm bred.

Til at opbinde med brugte jeg sejlgarn.

Opbinding af monstera

Inden du begynder, så overvej lige om det giver mening, at omplante i samme omgang. Du kan lige så godt slå to fluer med ét smæk jo.

Jeg gjorde begge dele og jeg gjorde således:

Først flyttede jeg min monstera over i den nye krukke. Inden da sørgede jeg for, at jorden var tør, så den var nemmere at få op af den gamle krukke. For at få den op løftede jeg den bare i dens to hovedstammer. I den nye krukke lagde jeg et lille lag lecakugler nederst inden jeg lagde et frisk lag jord på.

Hvis rødderne er meget tydelige og ligger helt ud til kanten i jorden, så er det uden tvivl tid til en omplantning. Unge monstera-planter bør omplantes en gang om året cirka. Gamle monstera kræver ikke omplantning og kan godt stå i samme krukke i lang tid, hvis bare der kommer lidt ny jord på i ny og næ.

 

Da den var kommet over i den nye krukke, klippede jeg den gammel opbinding op og fjernede mospinden. Jeg tog derefter al naturrebet fra den gamle mospind og lavede en ny, længere mospind med bambuspinde (120 cm lange). Jeg løb desværre tør for reb inden jeg nåede toppen, så den øverste del af min nye mospind er blottet.

Husk på, at når du fjerner den gamle mospind, så kollapser din monstera højst sandsynligt. Gør dig derfor den tjeneste, at stå ved at bord med nok plads, så stammerne ikke kommer til at skulle hænge i deres egen vægt. Tag en stamme af gangen og sørg for den ikke kommer alt for meget til skade. Specielt luftrødderne kan være ret skrøbelige.

Derefter lavede jeg den nye mospind og satte den i. Bambuspindendes bund klippede jeg med en vinkel på, så de var lettere at stikke i jorden.

Når du har sat mospinden ned, så er det tid til at opbinde.

Bind altid rundt om stammen lige bag stilken på et blad.

Jeg plejer at binde hovedstammerne tæt op af mospinden og samtidig højt op af den. Det er nemlig hovedstammerne som kommer til at hænge mest og som har brug for mest støtte.

Husk ikke at binde alt for stramt. Der skal være plads til at planten kan vokse og vride sig en smule.

I starten vil der måske være nogle grene og stilke, som bare ikke vil som du vil. Dem kan du vende tilbage til om et par uger, når planten har vænnet sig til den nye situation og igen ved hvad der er op og ned. Det vigtige er bare, at du ikke maser og presser for hårdt på.

Tænk på det, som at du guider den i stedet for at tvinge den.

monstera opbinding

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sløv lørdag