Monstera-tip: Opbinding og omplantning af monstera

Hvis du lige har anskaffet dig en sød lille monstera deliciosa, så kan du godt forberede dig på at skulle lære at omplante den. De vokser sig nemlig hurtigt større.

Hvis rødderne er meget tydelige og ligger helt ud til kanten i jorden, så er det uden tvivl tid til en omplantning. Sådan er det generelt med planter i potter og krukke.

Unge monstera-planter bør omplantes en gang om året cirka. Gamle monstera-planter kræver ikke omplantning og kan godt stå i samme krukke i lang tid, hvis bare der kommer lidt ny jord på i ny og næ (og så længe krukken er stor nok selvfølgelig).

Når jeg skal omplante min monstera, så starter jeg gerne med at lave den nye mospind først. Og den må gerne være lidt lang i det, så der er lidt af vokse op ad. Derefter klipper jeg min monstera fri af mospinden.

Til mospinden bruger jeg 3-4 bambuspinde og naturreb som jeg binder rundt om pindene. Man kan også fylde lidt rigtig mos ind i pinden, hvis man er til det.

Først skridt er at fylde lidt lecakugler og jord i den nye potte. Jeg plejer bare at bruge helt almindelig plantemuld. Pas på med at ligge for mange lecakugler i bunden, da vandet ellers kan løbe for hurtigt igennem og til sidst ender med at flyde underpotten over.

Andet skridt er at få planten over i den nye krukke og hældt ny jord på.

Når den er godt på plads, så er det tid til at sætte den nye mospind i. Jeg plejer at binde monstera nænsomt som mospinden, når jeg lige har omplantet. Det må selvfølgelig ikke være super stramt, men det skal alligevel kunne holde den. Jeg plejer gerne at binde dem helt inde ved stammen, hvor de er stærkest.

 

Hvis der er lange jordrødder, så klipper jeg dem meget sjældent af. I stedet sætter jeg dem ned i jorden igen. Jeg tror ikke der sker noget ved at klippe dem af, men jeg synes det er lidt synd for den hvis jeg klippede dem helt af, haha.